Personalități

Această pagină este doar începutul unui proiect prin care ne-am dori să stabilim o conexiune cu trecutul, cu foști absolvenți merituoși care au realizat lucruri lăudabile, ducând prin ei faima acestui liceu mai departe. Ne cerem scuze anticipat pentru orice informație neactualizată și cerem ajutor tuturor celor dornici să contribuie la proiectul nostru, pentru a completa aceaste informații. Dacă doriți să ne ajutați prin a ne sugera numele unor foști absolvenți, note biografice ale celor propuși de noi sau o poză reprezentativă a acestora, vă rugăm să ne trimiteți un mesaj la adresa felicialungu@cnaibrad.ro . Orice ajutor ar fi binevenit și în acest sens vă mulțumim anticipat pentru colaborare.

Cristian Mihalea
2001
Doctorul Cristian Mihalea este unul dintre cei trei medici romani specializați în neuroradiologie intervențională, lucrează în prezent la Spitalul Kremlin-Bicêtre, din Paris.

Timur Felix Mihancea
2001
Unul dintre cei mai talentați regizori de teatru din Cluj- Napoca, președinte fondator și regizor la Asociația Culturală „Teatroem”, organizatoare a programului „Exerciții de Receptare” alături de Medeea Iancu și Insomnia Cafe, program ce promovează tânăra poezie românească, prin teatru.

Adriana Stan
2001
Lector asociat al Facultatății de Litere a Universităţii “Babeş- Bolyai”, Departamentul de Literatură Română şi Teoria Literaturii.

Alina-Roxana Gîrbea
2003
A luat masteratul la Sorbona, Facultatea de Înalte Studii Politice. Începând din 2009 a lucrat cinci ani în Parlamentul European, apoi la Bruxelles până în 2016. Din 2016 este reprezentant al Comisiei Europene în România.

Raluca Oana Csernatoni
2003
A absolvit Școala Doctorală de Științe Politice, Politică Publică și Relații Internaționale, Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene a Universității Central Europene din Budapesta. Cercetător post-doctoral și lector la Universitatea Charles, Institutul de Studii Politice (IPS) din Praga, prof. Univ la Institutul de Studii Europene din Bruxelles.

Cristina Maria Oltean
2004
Solistă a Operei Române din Bucureşti, este o prezență constantă pe scenele teatrelor și a mai multor filarmonici din țară și străinătate

Radu Răzvan Strauţ
2004
Vicepreședinte al Consiliului de Administrație al SIF Banat Crișana SA. Bursier al facultății de Drept din Geneva (2007), avocat partener în Reff & Asociații, parte a rețelei Deloitte Legal

Valentin Trifescu
2005
Licențiat în istorie - istoria artei (2008) la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Doctor în istorie (2013) și profesor asociat la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj- Napoca și la Université de Strasbourg. Studii postdoctorale (2015) la Universitatea „A. I. Cuza” din Iași

Ciprian Oprișa
2007
Asistent universitar Universitatea Tehnică Cluj-Napoca. Începând din 2011, face cercetare în domeniul detecției de viruși, domeniul său de activitate fiind dezvoltarea unor sisteme automate pentru detecția și clasificarea mallware-ului în cadrul companiei Bitdefender (Technical Leader Malware Researcher).

Răzvan Mărcuș
2011
A inventat un încărcător de smartphone care absoarbe orice formă de energie din jur, de la lumină, unde electromagnetice sau wireless, căldura sau energia cinetică a mersului. Pasionat de Mecatronică, a realizat, după trei ani de studiu, o husă de telefon, cu ajutorul căreia nu rămâi niciodată fără baterie.

Iulian Leu
2012
A participat în calitate de scenarist la cea de-a IV-a ediție (2017) a festivalului Firenze FilmCorti Festival, unde juriul a acordat premiul I scenariului prezentat de Iulian Leu.

Uibariu Alexandra Maria
2012
Profesor universitar în criminologie la Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie.
Sabin Evuțianu
1902
Absolvent al Gimnaziului din Brad, dascăl de elită, jurnalist, participant la Marea Unire de la 1Decembrie 1918 s-a aflat printre cei 1228 de delegaţi cu drept de vot, în calitate de reprezentant al Şcolii Normale din Arad şi delegat al ziarului „Românul”.
Sabin Oprean
1903
Profesor la Academia Comercială din Cluj (1927-1939), la Universitatea din Cluj; director al Institutului de Geografie din Cluj, apoi la Sibiu şi Timişoara (în perioada Dictatului de la Viena). A activat în cadrul „Astrei”, ţinând numeroase conferinţe pe teme din cele mai diverse ale geografiei.
Ilarion Virgil Felea
1918
Preot, teolog și martir în numele credinței. A făcut studii secundare la Brad.

Radu Moga Mânzat
1924
Talentul său artistic s-a făcut remarcat încă din anii de liceu, când a devenit cunoscut atât printre colegii săi cât şi în rândul profesorilor pentru inspiratele sale portrete şi caricaturi, remarcabile prin spontaneitatea lor şi prin particularităţile de expresie surprinse la cei pe care i-a imortalizat în desenele sale. Tânărul şi-a urmat vocaţia de artist şi s-a înscris la Şcoala de Arte Frumoase Bucureşti – secţia sculptură, fiind unul din cei mai valoroşi elevi ai lui Ion Jalea şi Oscar Han. După absolvirea cursurilor, în 1929, a urmat o carieră didactică, fiind profesor la liceul „Avram Iancu” din Brad, unde a predat desen şi caligrafie până în 1950, remarcându-se ca unul din cei mai devotaţi dascăli ai liceului.
Era apropiat de elevi şi îşi făcea meseria cu plăcere, cu acea forţă a talentului înăscut pentru arta desenului şi a sculpturii. Sever şi riguros în acelaşi timp, a reuşit să stârnească o nemărginită admiraţie în rândul elevilor săi, care aveau să-şi aducă aminte peste ani vorbele sale: „Ş-apoi, dragă, învaţă să observi!… să priveşti un tablou de zece, de douăzeci de ori, până ţi-ai format gustul expresiei artistice, ş-apoi mâna ta, încet, încet, să prindă a da viaţă desenului sau portretului din faţa ta”..
Romulus Micluţia
1926
Preot, folclorist. A început activitatea de cercetare folclorică în anul 1956, când a cules peste 50 de variante mioritice din Zarand, publicate în monumentalul volum al lui Adrian Fochi „Mioriţa”, apărut în anul 1964. A cules şi alte producţii folclorice, cântece, strigături, povestiri, descântece, colinde - rămase în manuscris.
Nestor Lupei
1927
Profesor universitar, doctor în ştiinţe, geolog. A fost conferenţiar, apoi profesor universitar la Facultatea de Construcţii „Traian Vuia”, Catedra de Geologie, a Universităţii din Timişoara. În calitate de geolog a promovat exploatarea raţională a resurselor minerale din 18 raioane cuprinse în regiunea Hunedoara şi în regiunile învecinate: Timiş, Arad, Bihor. A întocmit documentaţia tehnicogeologică pentru carierele: Leasa, Vârfuri, Minişul de Sus, Lieci, Lipova, Cerbica, Măgura, Brănişca, Herepeia, Deva. Realizează în 1969, împreună cu Romulus Neag o monografie a Liceului „Avram Iancu” din Brad.

Arsenie Boca
1929
Părintele Arsenie Boca a fost mare duhovnic al sec.XX.

Vlaicu Bârna
1932
Vlaicu Bârna a urmat Facultății de Litere a Universității din București.
          Primele versuri i-au apărut publicate în revistele Azi şi Viaţa Literară, în anul 1934. În anul 1936 a publicat placheta de poeme Cabana Albe, iar în anul 1940 i-a apărut placheta Brume. Alte apariții editoriale au fost Turnuri, Minerii din satul Crișan, Tulnice în munți, Auster precum și romanele: Când era Horia Împărat și Romanul Caterinei Varga. Dintre volumele publicate mai amintim și Sandala lui Empedocle, Între Capșa și Corso.
Este unul dintre traducătorii operei lui William Shakespeare. A mai tradus din Méliusz Jószef, Adam Mickiewicz. Alături de alte nume sonore ale vremii, Vlaicu Bârna este colaborator activ al Ardealului, publicație care, ca urmare a Dictatului de la Viena (30 august 1940), timp de patru ani începând cu 1941, a susținut acțiunea de afirmare a drepturilor românești în Transilvania de Nord ocupată.
Ion Lungu
1940
Conf. univ. la Cluj (1948-l950), redactor la revista Tribuna (din 1958). A publicat un volum de critică literară (Itinerar critic, 1965), două romane (Regele pălăriilor, 1967; Recviem rustic, 1973) și studiul Școala Ardeleană Mișcare ideologică națională iluministă (1978), lucrarea sa cea mai împlinită. Premiul Asociației Scriitorilor din Cluj-Napoca; Premiul „B.P. Hasdeu" al Academiei

Mircea Santimbreanu
1943
A studiat la Liceul Ortodox-Român “Avram Iancu” din Brad (1935-1943), a absolvit Facultatea de Drept (1947) și Facultatea de Filosofie din București (1951), iar între anii 1948-1951 a fost asistent universitar la Catedra de Drept Penal a Universității București.
Mircea Sântimbreanu a fost un scriitor român, director al editurii Albatros, publicist, scenarist și producător de film. Mircea Sântimbreanu este cunoscut mai ales ca scriitor de literatură pentru copii și pentru promovarea unor scriitori prin publicarea lucrărilor lor la editura pe care a condus-o. 

Marcel Petrișor
1944
Este profesor și scriitor român. După încheierea studiilor liceale la Brad şi Deva, în 1952, pe cînd era student la Filosofie, a fost arestat și a fost persecutat de regimul comunist sub acuzația de a fi participat la ”complotul studențesc”. A suportat timp de 12 ani ororile penitenciarelor comuniste.
Mircea Liviu Tisu
1947
Inginer geolog, şef de sector şi şef serviciu la Comisia Republicană de Rezerve Geologice de pe lângă Consiliul de Miniştri, cu confirmarea şi omologarea rezervelor geologice de minerale utile din România. A desfăşurat o bogată activitate ştiinţifică şi didactică; a fost colaborator al Academiei Române.

Radu Selejan
1948
Scriitor, poet și jurnalist. Colaborator al revistelor Tribuna, Flacăra, Contemporanul, Transilvania, Vatra, Luceafărul, Familia, România literară.

Voicu Lupei
1955
Absolvent al Universităţii din Cluj, Facultatea de Fizică (1963). Doctor în fizică cu teza: „Rezonanţa paramagnetică electronică a ionilor în cristale” (1968). Activitate de cercetare ştiinţifică ca fizician, la Universitatea din Cluj (1963-1969). În cadrul Institutului de Fizică Atomică Bucureşti, a parcurs toate gradele, de la cercetător principal (1969) până la cel de cercetător principal gradul I (1990). Dr. Voicu LUPEI, este sef intre anii 1972-2007 al Laboratorului Electronica Cuantica a Solidului din Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei. Membru al Academiei de Ştiinţe din New York; membru al „The Institute of Electrical and Electronics Engineers”- USA şi al Societăţii Europene de Fizică. Cercetător asociat la: University of California – Los Angeles, USA, 1971; Argonne National Lab. USA, 1971-1972; Universitatea Hamburg - Germania, 1993 şi 1995; profesor asociat la Universitatea „Claude Bernard” - Lyon, Franţa, 1992, membru titular al Academiei Române, Secția de Științe Fizice începând cu anul 2018. Deţine 8 brevete de invenţii.
George Timcu
1956
Cunoscutul prozator, poet, eseist şi cronicar dramatic, fost redactor şef la Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică. în anul 1961 a fost admis la Facultatea de limbi clasice şi orientale a Universităţii Bucureşti, Secţia de limbă şi literatură chineză, pe care a absolvit-o, în anul 1966, ca şef de promoţie.

Mircea Vaida
(Mircea Vaida-Voevod)
1959
Poet, prozator, traducător, critic şi istoric literar, doctor în filologie. După 1989 înfiinţează şi conduce agenţia de presă şi editura V-V Press General Consulting, iar după 2001 este profesor asociat la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş-Bolyai”.

Felicia Moșneang
(Sânziana Batiște)
1961
Sânziana Batiște este pseudonimul scriitoarei Maria-Felicia Moșneang, poetă, prozatoare, membră a Uniunii Scriitorilor din România.

Maria Tudor
1964
Cunoscută artistă de muzică populară.
Ioan Simedrea
1964
Conferenţiar universitar Clinica Pediatrie Timişoara, doctor în medicină (1995). A publicat şi comunicat peste 200 de lucrări la conferinţe şi congrese de medicină în ţară şi străinătate, în reviste româneşti şi străine. Este autor şi coautor a șase monografii.

Florin Talpeș
1975
Florin Talpes deține în prezent poziția de CEO al companiei Bitdefender, producător de soluții de securitate cibernetică, pe care a creat-o împreună cu Măriuca Talpeș și care este cel mai bine vândut produs românesc din toate timpurile. Florin Talpeș a pus bazele Softwin (companie de IT din România din care sa desprins ulterior și BitDefender) în anul 1990 și a fost fondator și președinte al Asociației Naționale a Industriei de Servicii Software din România (ANIS).
Pavel Oprișa
1976
Rol de conducere în învățământul mediu și membru marcant al unor organizații culturale.

Constantin Bolcu
1978
Conferențiar dr. în cadrul Facultății de Chimie, Biologie, Geografie din cadrul Universității de Vest din Timișoara(numit prodecan al acestei facultăți în anul 2008 și decan în anul 2012), cercetător ştiințific la S.C. Intelcerc S.A. (transformat în S.C. Genetim Chemical Research Institute).

Florin Cazacu
1983
Economist și politician român, primar al Municipiului Brad începând din 2004 și până în prezent. A absolvit în cadrul Universității Babeș-Bolyai Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale comunicării, master științe Administrative și în Management Politic, master internaţional - Managementul Întreprinderii şi al Teritoriului. A participat activ la numeroase negocieri cu reprezentanți ai Guvernului României cu privire la situația economică și socială a zonei Brad.

Gheorghe Falcă
1985
Gheorghe Falcă este un politician și inginer român. A fost primarul orașului Arad din vara anului 2004 până în 2019. În prezent este deputat în numele României în Parlamentul European.

Tudor Stănescu
1985
A fost postdoctorat la Rutgers University și la Universitatea din Maryland din 2003 până în 2009. A devenit profesor universitar la Departamentului de fizică și astronomie al Universității din Illinois ”West Virginia University” în anul 2009, profesor asociat al Universității din București.

Alin Fumurescu
1985
Profesor de filozofie politică, în prezent profesor asistent al departamentului de științe politice al Universității din Huston, Facultatea de Științe Politice.

Florin Streteanu
1991
Decan al Facultăţii de Drept, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca(din 2012); Profesor asociat la Facultatea Internaţională de Drept Comparat din Strasbourg.

Glava Cătălin
1991
Conferențiar universitar la Facultatea de Științele Educației, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, director al Depart. de pregătire și perfecționare a personalului didactic.
Horia Poenar
1992
Lector universitar la Facultatea de Litere a Universităţii “Babeş-Bolyai”, Departamentul de Literatură Română şi Teoria Literaturii. Diplomă de doctor în Filologie, 2005 Membru în Uniunea Scriitorilor din România; Asociaţia de Literatură Generală şi Comparată, Centrul de Cercetare a Imaginarului Phantasma, Centrul de Cercetare a Teoriei.

Viorica Mihaela Gligor
1995
Cercetător științific gradul III, Academia Română, Filiala Cluj-Napoca, Institutul de istorie “George Barițiu”, Departamentul de cercetări socio-umane și Șef al Sectorului Filosofie. Din 2014 director al Cluj Center for Indian Studies, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca.
Ciprian Clinciu
1995
Senior Software and Design Engineer Microsoft (2007-2014), Software Engineer Google din 2014.

Diana Ionescu
(căs.Burlacu)
1997
Asistent universitar Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, Departamentul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească.

Mihai David
2000
Doctor în drept din 2014, lector universitar al Facultății de Drept din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, membru al Baroului din Cluj.

Enea Hodoș
1873
Profesor la Sibiu, scriitor, folclorist român și membru corespondent al Academiei Române. A fost un bun traducător din opera lui Turgheniev, din care traduce după câteva versiuni germane. A urmat la Brad gimnaziul inferior(1833), iar gimnaziul superior la Brașov și Blaj(1877).
Pavel Oprișa
1877
Profesor şi director al gimnaziului brădean între anii 1890– 1927, perioadă în care această instituție cunoaşte cele mai mari împliniri: completarea gimnaziului la opt clase, construirea noului local. Prin inițiativele pe care le-a avut dr.Pavel Oprişa rămâne în memoria timpului profesorul dăruit meseriei sale, directorul care se identifică cu liceul și o personalitate cu o largă viziune privind necesitatea emancipării culturale a românilor din Transilvania.
Ioan Stoica
1878
S-a remarcat printr-un talent deosebit la pictură, desen și tehnică (preocupări în domeniul zborului, constructor de aeromodele, pictor și fotograf).

Petru Pipoș
1880
S-a distins în cunoaşterea legilor şi diplomaţiei. Funcţionar (1858), apoi vicecancelar (1863) la Agenţia Consulară Austriacă din Bucureşti. Preşedinte al Tribunalului din Făgăraş,din 1864; prim secretar de consiliu şi secretar prezidial al Tribunalului Suprem al Transilvaniei, din Viena, din 1865; jude la Tabla Regească, din Târgu Mureş, din 1867, până în 1891.

Ioan Moța
1883
A urmat gimnaziul inferior la Brad, gimnaziul superior la Deva și a făcut studii teologice la Sibiu. A fost preot protopop și publicist român.

Ioan Radu
1883
Doctorand al facultății de matematică din Cluj-Napoca. Rol de conducere în învățământul mediu, unul dintre directorii de seamă ai liceului, colaborator al unor reviste și preocupări în domeniul reformei învățământului.

Ion Rusu-Abrudean
1885
Activitate publicistică și literară.

Vasile Stan
1889
Episcop ortodox.